• Registracija
Podeli:
×

Lajkujte Infopediju na FB

Postanite korisnik!

Infopedija - mesto gde možete postaviti pitanja na koja tačni odgovori postoje!
Za unose na Infopediji odgovaraju korisnici, kao na TW ili FB. Ipak, Infopedija će obrisati sve unose koji zadiru u privatnost ili su uvredljivi. Svi odgovori na Infopediji ne moraju biti tačni, ali su smisao i cilj Infopedije tačni odgovori.

Šta je sukob interesa?

0 glasa
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Politika od vladam (7,490 poena)
Podeli:

1 odgovor

0 glasa

Sukob interesa je potencijalni sukob između javnog interesa (postupanja koje bi bilo u javnom interesu, odnosno, u inteteresu svih) i privatnog interesa (postupanja koje bi bilo u interesu te osobe ili interesu sa njom povezanih osoba).

(To znači da ako ne verujete da se može odrediti šta je javni interes, ne verujete ni u legitimnost pojma "sukob interesa".)

Svaki političar koji odlučuje, recimo, o tome ko će graditi javnu zgradu i ima u svom vlasništvu firmu koja se bavi gradnjom ili je povezan sa licima koji imaju takve firme nalazi se u potencijalnom sukobu interesa. O potencijalnom sukobu interesa je dovoljno da javnost zna, ona nije prekršaj sam po sebi.

Ukoliko pak taj političar dopusti da na njegove odluke utiče njegov privatni interes - recimo, ako neki posao dobije firma sa kojom je povezan, i to kao ponudjač koji nije najbolji na tržištu - onda je time napravljen prekršaj koji proizlilazi iz potencijalnog sukoba interesa.

odgovoreno ^mesec ^dan, ^godina od vladam (7,490 poena)

Povezana pitanja

+5 glasa
2 odgovora
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Politika od marko somborac (1,050 poena)
0 glasa
1 odgovor
0 glasa
0 odgovora
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Politika od marko somborac (1,050 poena)
0 glasa
1 odgovor
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Istorija od vladam (7,490 poena)
...