• Registracija
Podeli:
×

Lajkujte Infopediju na FB

Postanite korisnik!

Infopedija - mesto gde možete postaviti pitanja na koja tačni odgovori postoje!
Za unose na Infopediji odgovaraju korisnici, kao na TW ili FB. Ipak, Infopedija će obrisati sve unose koji zadiru u privatnost ili su uvredljivi. Svi odgovori na Infopediji ne moraju biti tačni, ali su smisao i cilj Infopedije tačni odgovori.

Kada se pojavila kraljica kao figura u šahu?

0 glasa

Šah je nastao u Indiji u VI veku, a proširio se preko Persije (otuda reč za šah - "kralj" na persijskom), Vizanitije i arapskog dela Španije ka Evropi. Međutim, prvobitni šah je pored kralja imao generala ili grofa, a ne kraljicu.

pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Zanimljivosti od vladam (7,490 poena)
Podeli:

1 odgovor

0 glasa

Izgleda da se pojavila okoo 1000 godiine nove ere, u Evropi. Prema odličnoj knjizi Rođenje šahovske kraljice prvi opis šaha u kome se umesto vezira pojavljuje kraljica je Ajnzidelnska poema  koji je sastavio jedan švajcarski monah. U to vreme dve su kraljice bile moćne Adelaida (931-999), supruga cara Svetog rimskog carstva Otona I i vizantijska princeza Teofano (955-991) koja je bila žena Otona II. Obe kraljice su jedno vreme vladale same kao regentinje. Pošto se u Vizantiji šah već dugo igrao, verovatnije je da je Teofano popularisala ovu igru. Međutim, šahovska kraljica je tada bila među slobijim figurama. Mogla je da se kreće samo jedno mesto ukoso.

Moćna šahovska kraljica koja može da se kreće po celoj tabli koliko želi nastala je tek krajem 15. veka. verovatno po modelu španske kraljice Izabele I kastiljske (1451-1504).

Princeza Teofano (funfact: princezu Teofano su smatrali oholom i sklonom luksuzu jer je volela da se kupa svaki dan)

odgovoreno ^mesec ^dan, ^godina od vladam (7,490 poena)

Povezana pitanja

0 glasa
1 odgovor
0 glasa
1 odgovor
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Zanimljivosti od vladam (7,490 poena)
0 glasa
0 odgovora
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Mediji od vladam (7,490 poena)
–1 plus
1 odgovor
...