• Registracija
Podeli:
×

Lajkujte Infopediju na FB

Postanite korisnik!

Infopedija - mesto gde možete postaviti pitanja na koja tačni odgovori postoje!
Za unose na Infopediji odgovaraju korisnici, kao na TW ili FB. Ipak, Infopedija će obrisati sve unose koji zadiru u privatnost ili su uvredljivi. Svi odgovori na Infopediji ne moraju biti tačni, ali su smisao i cilj Infopedije tačni odgovori.

Šta je feminizam?

0 glasa

pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Filozofija od vladam (7,490 poena)
Podeli:

1 odgovor

0 glasa

Feminizam je stanovište u prilog jednakosti muškog i ženskog pola - roda.

Ne zove se egalitarizam, vec feminizam zbog toga što su tradicionalno žene bile u podređenoj - nejednakoj ulozi u odnosu na muškarce. To se dobro vidi po pravu glasa (za koje su se borile sifražetkinje) koje je ženama dato dosta kasnije nego muškarcima.

Danas su žene u Evropi mahom formalno izjednačene sa muškarcima, pa se feminizam bavi nejednakostima koje su ostale da važe u kulturi/kulturnom obrascu.

To se dobro vidi, recimo, na osnovu rodne verbalne diskvalifikacije žena u politici ili na osnovu snažnijeg omeđivanja prihvatljivog identiteta za žene nego za muškarce, takođe na osnovu neformalnog nejednakog tretmana.

 

 

odgovoreno ^mesec ^dan, ^godina od vladam (7,490 poena)
ovo gore je, naravno, moja definicija. Uzgred, neke "istinite" defincije ne postoje. Postoje uobičajene definicije, koje se koriste jer se procenjuje da najbolje služe svrsi organizovanja znanja. Ali, pošto se i znanje i svrhe znanja menjaju, uvek je moguće i potrebno davati nove definicije.

Pitanja na Infopediji u obliku "Šta je..." treba shvatiti kao upućivanje na definiciju za koju možemo smatrati 1) da je nesporna i uobičajena ili 2) da je autorska i nova. Uvek kad vam se učini da se definicija ne slaže sa vašim pojmom koji se poklapa sa uobičajenim, shvatite je kao autorsku i novu.

Povezana pitanja

0 glasa
1 odgovor
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Istorija od vladam (7,490 poena)
0 glasa
1 odgovor
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Hemija od vladam (7,490 poena)
0 glasa
1 odgovor
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Istorija od vladam (7,490 poena)
+1 plus
5 odgovora
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Ekonomija od marko somborac (1,050 poena)
...