• Registracija
Podeli:
×

Lajkujte Infopediju na FB

Postanite korisnik!

Infopedija - mesto gde možete postaviti pitanja na koja tačni odgovori postoje!
Za unose na Infopediji odgovaraju korisnici, kao na TW ili FB. Ipak, Infopedija će obrisati sve unose koji zadiru u privatnost ili su uvredljivi. Svi odgovori na Infopediji ne moraju biti tačni, ali su smisao i cilj Infopedije tačni odgovori.

Šta je u srednjem veku značilo da neki vladar vlada nekom teritorijom?

0 glasa

Koliko se čini, istorijski izvori veoma neodređeno govore o vladanju nad nekom teritorijom. Teritorije su određene samo imenom, nema preciznih granica,

Pretpostavljam da je Vladar ubirao neku vrstu poreza, stolovao u nekom gradu, imao pod sobom neke velikaše, ali sumnjam da su granice bile precizine, da su obavezno bile straže na granicama, da stanovništvo ima nacionalni osećaj itd.

Da li su srednjovekovne države samo sfere uticaja jednog moćnog vojskovođe koje su po obimu nestalne, a koje veoma malo veze imaju sa nacijama?

 

pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Istorija od vladam (7,490 poena)
Podeli:

1 odgovor

0 glasa

"U carstvu car nije vladao sam i neposredno već zajedno sa svojim biračima, kneževima i mnogim drugim svetovnim i duhovnim carskim instancama...

U to vreme /car/ nije raspolagao monopolom na vlast i jasno određenom teritorijom, niti jasno definisanim narodom: ovi suštinski elementi moderne države nedostajali su u srednjem veku."

Tomas Maisen, Istorija Švajcarske, str 15.

odgovoreno ^mesec ^dan, ^godina od vladam (7,490 poena)

Povezana pitanja

0 glasa
1 odgovor
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Istorija od vladam (7,490 poena)
0 glasa
1 odgovor
...