• Registracija
Podeli:
×

Lajkujte Infopediju na FB

Postanite korisnik!

Infopedija - mesto gde možete postaviti pitanja na koja tačni odgovori postoje!
Za unose na Infopediji odgovaraju korisnici, kao na TW ili FB. Ipak, Infopedija će obrisati sve unose koji zadiru u privatnost ili su uvredljivi. Svi odgovori na Infopediji ne moraju biti tačni, ali su smisao i cilj Infopedije tačni odgovori.

Koliko traju i odakle kreću mogući usponi na planinu Rtanj?

0 glasa

pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Planinarenje od vladam (7,490 poena)
Podeli:

1 odgovor

0 glasa
Ima više načina da se popnete na Rtanj, a ja ću opisati dva.

Jedan, teži način kreće iz sela Rtanj do koga se stiže tako što se sa puta Paraćin Zaječar skrene desno kod motela Balašević.

U samom selu praktično postoji samo jedna sporedna ulica, u koju se ulazi kada se skrene desno sa glavnog puta kroz selo, nekoliko metara posle centra sela u kome se se nalaze restoran i hostel. Kada tom sporednom ulicom produžite do njenog kraja, onda skrenete levo i izlatite na zemljani seoski put kojim počinje planinarska staza. Kasnije pratite planinarske oznake. Za uspon vam je potrebno, ako ste prosečne kondicije, oko 3.5 sata, od toga oko 1.5 za uspon na samu piramidu Rntja i vrh Šiljak. Put je prijatan, najpre kroz šumu, a onda preko gole piramide.

Drugi način je da Rtnju priđete sa južne strane. Sada bi trebalo da se isključite sa auto-puta Beograd Nić kod Aleksinca, a onda da sa puta Aleksinac-Sokobanja skrenete levo prema selima Mužinac i Vrmdža. Selo mužinac je početak samog pešačkog uspona (može se i malo dalje kolima ići). Sada ne morate savladavati greben koji postoji sa istočne strane iz pravca sela Rtanj, pa je pešačenje lakše dok ne dođete pred piramidu, gde se dve staze susreću, pa je nastavak isti kao i pri prvom usponu.

Kada se popnete, bićete nagrađeni planinskim vazduhom i pogledom na pola Srbije. Vidi se Stara Planina, Suva planina, Kopaonik, Jastrebac i kučajske planine, Sokobanja, Bor, Boljevac i Zaječar.

Za spuštanje sa Rtnja, koje je povremeno jednako naporno kao i uspon, potrebno vam je oko 2.5 sata do sela Rtanj i možda i sat manje do Mužinca na drugoj strani.

Prijatno penjanje!
odgovoreno ^mesec ^dan, ^godina od vladam (7,490 poena)
...