• Registracija
Podeli:
×

Lajkujte Infopediju na FB

Postanite korisnik!

Infopedija - mesto gde možete postaviti pitanja na koja tačni odgovori postoje!
Za unose na Infopediji odgovaraju korisnici, kao na TW ili FB. Ipak, Infopedija će obrisati sve unose koji zadiru u privatnost ili su uvredljivi. Svi odgovori na Infopediji ne moraju biti tačni, ali su smisao i cilj Infopedije tačni odgovori.

Šta su platni razredi?

0 glasa
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Školstvo od vladam (7,490 poena)
Podeli:

2 Odgovori

+1 plus
 
Najbolji odgovor

Platni razredi su kategorije u koje su razvrstana zanimanja prema visini osnovne plate.

Da bi platni razredi u školstvu, zdravstvu i državnoj upravi uzetim kao celina postojali mora biti moguće upoređivanje zanimanja prema platama kroz sva tri ova sektora.

Na primer, u Sloveniji platni razredi postoje kroz celi javni sektor i ima ih 65. Kod nas postoje samo u sektoru državnih službenika i nameštenika.

Više o platnim razredima u tekstu "Kad će platni razredi?"

odgovoreno ^mesec ^dan, ^godina od vladam (7,490 poena)
izabrano ^mesec ^dan, ^godina od vladam
+1 plus

Platni razredi su oblik standardizacije nadoknada za poslove koje uglavnom obavljaju administrativni radnici. Pa pošto se administrativni rad relativno teško meri i/ili valorizuje, potreban je određen oblik standardizacije.

Zbog toga su platni razredi su i pretpostavka za proces autsorsovanja poslova koje trenutno obavljaju državne institucije. Jer ukoliko standardizujete nadoknade za neki proizvod (u ovom slučaju administrativni proizvod) onda standardizujete i sam proizvod kroz upoređivanje koje je sastavni deo uvođenja platnih razreda. A to znači i da od tog trenutka privatne kompanije imaju mogućnost da za nadoknadu dostavljaju iste te proizvode.


 

odgovoreno ^mesec ^dan, ^godina od StefanAleksić (190 poena)
Hm, to je zanimljivo. Meni se čini da je smisao pl razreda kontrola privilegija, odnosno sprečavanje da se koriste privilegije boljeg mest au javnom sektoru, na primer narodne banke, ili nekog monopolskog preduzeća.

Treba videti koliki je stepen outsorsinga u Sloveniji i kada je on počeo,
si, slažem se, ali treba imati u vidu da "autsorsovanje" koristim u širem smislu: dakle, i privatizaciju školstva takođe smatram autsorsingom. Ako je privatizacija školstva davanje prava privatnim školama da se bave nečim što je do sada bio posao države, onda je to autsorsing.

zapravo je najjednostavnije objasniti na primeru školstva: platni razredi će standardizovati ono što nastavnici imaju da "isporuče" (određen broj đaka je naučio toliko i toliko znanja za neko vreme ili kako već (na stranu fenomeni koji idu uz ovo). Ukoliko neki privatni preduszetnik može to isto da isporuči, on ravnopravno konkuriše. A privatni preduzetnik je, po pravilu, kompetitivniji zbog većeg radnog opterećenja zaposlenog a ne zato što je ne znam ni sam koliko pametniji ili sposobniji, ili je "preduzetničkog duha", što bi tvrdili libečići.

ALI! Ima tu začkoljica: standardizacija je obično i snižavanje do sada dostignutih standarda. I to iz prostog razloga: svaka standardizacija završava kao standard MINIMUMA: MINIMUM toga i toga za to i to vreme.

Stoga su standardizacije (a svakako i autsorsovanje) uvek i snižavanje dostignutih standarda.

Uh, al je kompleksna tema, strašno...
vidim da tebi nije u fokusu ono sto je meni kljucno: da se mogu uporedjivati plate u državnoj upravi, javnim preduzećima, školstvu, zdravtsvu itd.

Povezana pitanja

0 glasa
1 odgovor
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Školstvo od vladam (7,490 poena)
0 glasa
1 odgovor
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Školstvo od vladam (7,490 poena)
0 glasa
0 odgovora
0 glasa
1 odgovor
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Školstvo od vladam (7,490 poena)
...