• Registracija
Podeli:
×

Lajkujte Infopediju na FB

Postanite korisnik!

Infopedija - mesto gde možete postaviti pitanja na koja tačni odgovori postoje!
Za unose na Infopediji odgovaraju korisnici, kao na TW ili FB. Ipak, Infopedija će obrisati sve unose koji zadiru u privatnost ili su uvredljivi. Svi odgovori na Infopediji ne moraju biti tačni, ali su smisao i cilj Infopedije tačni odgovori.

Koji srpski srednjevekovni vladar iz roda Nemanjića nije ratovao sa sopstvenom braćom?

0 glasa
To sigurno nisu Stefan Nemanja i njegova vraća, Stefan Prvovenčani i Vukan, Uroš I i Vladislav, MIlutin i Dragutin, a ni Stefan Dečanski i Konstantin.

Uroš V Nejaki bio je jedini sin, ali je odmah po stupanju na presto ratovao sa sopstvenim (polu)stricem Simeonom Sinišom, polubratom Cara Dušana.

Ko ipak nije ratovao sa sopstvenom braćom ili polubraćom?
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Istorija od vladam (7,490 poena)
Podeli:

1 odgovor

0 glasa

Izgleda da je to bio car Dušan. On je imao brata Dušica (koji je umro još u izgnanstvu u Carigradu) i polubrata Simeona-Sinišu iz drugog braka Stefana Dečanskog sa vizantijskom princezom Marijom Paleolog koji je sklopljen 1324. Međutim, Simeon Siniša je rođen 1326. te je imao samo 5 godina kada je Dušan 1331. godine postao kralj.

Posle krunisanja 1346. godine za cara, Dušan je Sinišu, koji tada ima 20 godina, postavio za despota (titula posle carske u vizantijskoj hijerarhiji) i dao mu Epir na upravljanje.

I mada je Siniša, posle Dušanove smrti 1355. godine, ratovao sa Urošem V za presto i izgubio, sa Dušanom nije bilo rata, očigledno zbog razlike u godinama između dvojice sinova Stefana Dečanskog.

Stefan Dečanski je od 1321. do 1324. ratovao sa bratom od strica Vladislavom, naslednikom kralja Dragutina i pretendentom na presto, i sa Konstantinom svojim starijim polubratom i sinom kralja Milutina, koga je Milutin, po svoj prilici, odredio za naslednika.

Dušan je kratko ratovao sa ocem Stefanom Dečanskim, koga je bacio u tamnicu gde je umro, kažu, nasilnom smrću.

odgovoreno ^mesec ^dan, ^godina od vladam (7,490 poena)
Imao je brata Dušica, ne Dušicu, jer je u nominativu Dušic.
hvala, promenjeno
...