• Registracija
Podeli:
×

Lajkujte Infopediju na FB

Postanite korisnik!

Infopedija - mesto gde možete postaviti pitanja na koja tačni odgovori postoje!
Za unose na Infopediji odgovaraju korisnici, kao na TW ili FB. Ipak, Infopedija će obrisati sve unose koji zadiru u privatnost ili su uvredljivi. Svi odgovori na Infopediji ne moraju biti tačni, ali su smisao i cilj Infopedije tačni odgovori.

Da li su srednjovekovni vladari Srbije iz 13. i 14. veka imali kamene dvorce?

0 glasa
pitanje postavljeno ^mesec ^dan, ^godina u Istorija od vladam (7,490 poena)
Podeli:

1 odgovor

0 glasa

Izgleda da nisu. Kako piše Aleksandar Deroko u knjizi Srednjovekovni gradovi U Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, "gradovi" su zapravo bili tvrđave oko vlastelinskih donžona - kula na sa nekoliko spratova u kojima je stanovao vlastelin. Ovi gradovi su ponekad imali podgrađe, koje je bilo opasano zidom ili čak ni to, ali sve zajeedno nisu bili gradovi sa gradskim životom koji bi ličio na život Carigrada ili Dubrovnika.

Dvorovi vladara nisu bili utvrđeni kao ovi gradovi-tvrđave - nego su bili od drveta napravljeni kompleksi na raznim mestima. Zbog toga se nisu sačuvali.

Od većih odaja od trajnijeg materijala, danas su ostali samo odaja u Smederevskoj tvrđavi - odnosno njen zid sa prozorima koji je deo zida tvrdjave i temelj "palate" (veće kuće) u tvrđavi Maglič.

Deo iz knjjige A. Deroka, koja je u celini dostupna na internetu,

odgovoreno ^mesec ^dan, ^godina od vladam (7,490 poena)
...